Bækkehuset

Krøller eller ej

Vores have

                                       Der er jo andet end vilde planter – så denne side omhandler de blomster og og andre planter, der er her med fortsæt! 

                  Artiskokkerne her blev sået i 2019 og er i sommeren 2020 nået en højde over                                             1,65 m. De står mellem krydderurterne, men er bare til pynt.

Hindbær den 15. november 2020. Det er Autumn Bliss, som skulle give bær hen i oktober. 

Dagliljer er meget almindelige, også hos os. De fås dog i flere nuancer end dem, der er her i haven.

Denne smukke, velduftende lilje kaldes vist nok “Afrikansk lilje”. Løgene fås i de fleste supermarkeder om foråret. De er meget nemme at dyrke, bare man husker at grave dem op om efteråret og opbevare dem frostfrit til foråret.

VINCA ser man vist nok mest som bunddækkende. Vores er dem, der giver store blomster. For sjov prøvede jeg, om de ville gro op ad hegnet. Det lykkedes (med nogen “hjælp” ind i hegnet og ud igen). Faktisk har vinteren ikke været så hård, at der er faldet mere end en brøkdel ned. Og efterhånden gror skuddene selv ind i jernhegnet.

                                                            Urtehaven

I 2021 rydder Hasse lidt op omkring urtehaven, så der bliver bedre udsyn over marken – og masser af dejligt lys.

Når vinteren starter sent og uden for megen blæst, kan vi vente med at lægge net over drivhuset (for at undgå stormskade). Og så bliver der tid til at fjerne noget af den øverste jord i begge sider. Jorden kan bruges i et af bedene – (dog ikke dem med kartofler!)

Drivhuset skal have gødning, hvilket er nemmest, hvis det kan køres direkte herind, når der muges hos kaninerne. I år nåede vi det. Så mangler der kun grundig vanding (med regnvand) og så ny dejlig kompost oven på til foråret!

En anden fordel er al den varme, der udvikles. Det bevirker nemlig, at der løber vand ned på indersiden ad husets vægge – og forårsrengøringen herved bliver meget nemmere

Til venstre ses den gamle jord. Oven over ser man drivhuset.

                 Vore rådyr, der giver os stor glæde, går på hugst i persille-bedet.

                                                                   DRIVHUS

Vi har drivhus – faktisk nummer tre af slagsen. Det første var meget lille, og nummer to blev væltet i en storm. Vores nuværende er derfor ikke med glas.

Jeg dyrker først og fremmest tomater og agurker – og i starten af sæsonen lidt salat. Desuden plejer der også at være auberginer, paprika og chili, som nu ikke plejer at give det store udbytte.

Desuden har jeg en meget aktiv klokkeblomst ved navn Cobaea, der giver farve i huset og tiltrækker en del flyvende insekter.

                          Udviklingen fra den grønne knop til den helt færdige dybblå farve går over disse trin. (Farvens intensitet afhænger meget af det lys, man ser den i.)

                         I oktober begynder frugterne at vise sig.

                                               Selv om drivhuset er til planter – så er der også plads til hygge.  Det kan dog godt knibe med hygge-pladsen i højsæsonen –                                                                                                       men her i foråret nyder vi det, måske planlægning af de kommende planter?

        Den lille dame her er lavet af klude og en cementblanding af en kreativ nabo. Vi havde hende “gående” i vores mini-skov med Lego-træer i 5 – 6 år,                                            men så var hun slidt op!   Til højre er vores Kejser-træ meget nær på for at se de smukke blomster, der begynder at komme i januar måned.

                   Thuja-hækken ud mod Bækkehusvej har her i 2020 fået del visne grene. Det ser dog ud til, at den overvinder det. Og man giver sig jo ikke lige til at købe nye                           planter, når de her alle er femavlet af stiklinger fra et gammelt Thuja-træ inde i haven.   Vi regner med, den kommer sig.

                Sådan så den ud i slutningen af 2021 – Nu mangler den bare i højden. Og så er der naturligvis stadig en del arbejde med at holde rent omkring hækken!

En stor glæde ved at bo i et hus med have er jo – foruden grønsagerne og andre planter – de vilde fugle. I vores have bliver der fodret hele året, og der er (næsten altid) adgang til frisk vand. Det bruges nok som drikkevand, men i høj grad også til at bade i. Det seneste “badekar” i vores have er en gammel støbejernsgryde – med to havefliser i bunden.

                                                                                                  “Badegæsten” er en solsort, som vi har masser af i haven!