Dunhammer
En almindelig plante i våde områder i hele landet, også ved søen i Mosemark skov (Tuse Næs)
Kornblomster
Kæruld
Orkideer
Tidsler og andet vildt "ukrudt"
Det er nok ikke tilsigtet og er ikke ubetinget godt: at et stort område langs søen i Mosemark skov er så tilgroet, med tidsler og lignende. Det er jo meningen, at der skal være adgang for alle - også med en rollator. Og det er her ikke (Mosemark, Tuse Næs, efterår 2019).
Men smukt er det unægtelig, og jeg vil tro, det er godt for insekterne og dermed mange småfugle.
Valmuer
Om landmanden er lige så begejstret som forbi-passerede, ved jeg faktisk ikke. Dog synes jeg, at flere får lov at blive i sammenligning med for 10 år siden, også på ikke-økologiske landbrug.
Insekter
Guldsmede ser vi tit ved søen i Mosemark skov (Tuse Næs)
Sommerfugle
Igen er vi i tvivl, men synes, den ligner den, som også kaldes "Large Skipper". Vi så den i sommeren 2018, hvor vi var med en god nabo, der havde kvæg på græs på "Udby enge". Faktisk var det for at se orkideer, som vi også fandt masser af (Langakset tråd-spore). Men opdagede også denne farve-strålende sommerfugl. Mener, at det er omtalte orkide, den besøger (ikke helt sikker).
Fugle
Forskellige fugle samlet på Lammefjorden
Sangsvaner, flere slags gæs og en skarv til højre i billedet. Sådan ser der tit ud i nærheden af pumpestationen (Audebo).
Vinterbillede samme sted - januar 2016
Canada-gæs
Canadagæs og sangsvaner
Her med Grevinge kirke i baggrunden
Også flyvende i flotte formationer - og en gang imellem på vandet
Dompap
Fuglekonge
Gravand
Gråand eller "almindelig vildand" - også kaldet park-and
Den er alle vegne, i vandhuller, ved havnen, små og større søer og i næsten alle Danmarks parker med en smule vand .
Gråstrubet lappedykker
Vi har i mange år haft et par i søen i Mosemark skov på Tuse Næs. Om det er de samme to, ved vi ikke. Somme tider er der 4 i søen på en gang, men det plejer at være kortvarigt. Måske er de tre billeder i anden række her et opgør om pladsen. De fleste år har vi set unger, dog højst 2. Det siges, at kønnene er ens - dog er de forskellig fugle ikke så ens igen! (Farvefejl på fotos kan være noget af årsagen.)
Der laves en rede i sivkanten, men lidt ude i søen
Der holdes udkik. Vi ser ikke direkte, at fuglene skifter.
En dag ser vi en unge på ryggen af en af de voksne. Og viser dem flere gange, selv om vi ikke er ved søen hver uge.
Der er diskussioner - måske om børnepasningen?
Familien trives de fleste år. Nogle år endog med to levende unger.
Hvid vipstjert
Her er to unger på en økologisk mark i Løserup 2020 - fanget en aften ved 20-tiden sidst i august
Sanglærke
For os ser det ud til, at sanglærken foretrækker de økologiske marker.
I alt fald er man tit heldig at se unger som den her sidder i toppen af planterne, formentlig for at tørre morgenduggen væk.
Og det er det en god idé ikke at komme meget senere end klokken 6 om morgenen, hvis man vil have billederne af lærke-ungerne.
Billedet er fra juni 2012
Knopsvanen - Danmarks smukke nationalfugl
Sangsvanen - som vi i vinteråret nok ser flere af end vores "hjemlige"knopsvane.
Og her er ungdommen, sangsvaner.
Isfugl
På en af vore ture til Lammefjorden faldt vi i snak med nogle lokale beboere ved pumpestationen i Audebo. De fortalte os om isfuglene, som vist nok havde ynglet der. I alt fald kunne man se dem, hvis man bare gad stå ved broen over kanalen og vente. Her er oven i købet et dejligt gelænder, som kameraet kan hvile på. Vi var heldige, mindst to gange. Fik masser af billeder, naturligvis ikke de helt perfekte. Og ikke alle farver blev så flotte, som de er i virkelighenden. Det var i 2015 og 2016. Desværre er her ikke isfugle mere, siger de der arbejder på stedet.
Musvåge
Rød Glente
Skarv - også kaldet Ålekrage - hadet og elsket.
Storspove
Efterår og vinter ses store flokke af dem her på Tuse Næs - og sikkert mange andre steder
Vandrefalk
Engang for længe siden, nemlig i marts 2013, kørte vi en tur i bilen ud på Lammefjorden for at få nogle gode dyrebilleder.
Netop som Helle havde en fasan "på kornet" i fotoapparatet, blev der meget uro i søgeren. For en sikkerheds skyld trykkede hun og holdt på udløseren, så der kom masser af billeder i kassen. Alligevel var det en stor overraskelse, at der sad noget , der lignede en vandrefalk. Vi måtte lige spørge i "Fugleognatur" - men den var god nok!
Beklager den dårlige billedkvalitet (der var langt ud til den) - Men så snart vi får et bedre billede, vil det komme på.
Harer
Der er mange harer her omkring. Med lidt tålmodighed og gerne lidt zoom på kameraet kan man opdage masser af ting om harers liv, som man ikke vidste før. Det er en god ting at bruge en bil som "foto-skjul".